Reflux tünetei és kezelése

reflux

A reflux egy olyan egészségügyi állapot, amelyet a gyomortartalom visszaáramlása jellemez a nyelőcsőbe, ami meglehetősen kellemetlen érzésekkel jár, súlyos esetekben akár az emésztőrendszer tartós károsodásához is vezethet. A reflux jellegzetes tünetei közé tartozik az égető érzés a mellkasban, amelyet többnyire étkezések után tapasztalnak a betegek, de savas vagy kesernyés íz is kialakulhat a szájban, illetve felléphet köhögés, rekedtség, torokfájás, és nehézség a nyelésben.

Reflux kialakulásának okai

A reflux kialakulásának hátterében számos tényező állhat. Az egyik leggyakoribb ok a nyelőcső alsó részén található záróizom elégtelen működése. Az izom normális esetben szorosan záródik a gyomor felé, megakadályozva ezzel a gyomorsav visszaáramlását. Amennyiben az izom gyengül vagy időszakosan ellazul, a gyomorsav bekerülhet a nyelőcsőbe, irritálva annak nyálkahártyáját.

Ezen kívül bizonyos életmódbeli szokások is elősegíthetik a reflux kialakulását. Ilyen például a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlsúly, valamint bizonyos ételek, mint például csokoládé, citrusfélék, fűszeres és zsíros ételek fogyasztása. Emellett a stressz és a szorongás is ronthat a tüneteken, mivel ezek befolyásolhatják a gyomor mozgását és savtermelését.

Hogyan kezelhető a reflux?

A reflux kezelése többféle módon is történhet. Az életmódváltás meghatározó, mint például a dohányzás abbahagyása, az alkoholfogyasztás csökkentése, a testsúly normalizálása és a kis adagokban történő étkezés. Ezen kívül az orvos bizonyos gyógyszeres készítmények alkalmazását javasolhatja, amelyek csökkentik a gyomorsav termelődését, így enyhítve a tüneteket és segítve a nyelőcső gyógyulását.

Súlyos esetekben, amikor a kezelés nem hoz eredményt, sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet. A leggyakrabban alkalmazott műtéti eljárás során a gyomor felső részét a nyelőcső köré tekerik és rögzítik, ezáltal erősítve a záróizom funkcióját, megakadályozva a sav visszaáramlását.

A reflux egyénenként eltérő lehet, és ami az egyik ember számára beválik, az nem biztos, hogy a másiknak is megfelelő. Ezért minden esetben ajánlott szakorvosi konzultációra elmenni, hogy a lehető legmegfelelőbb kezelési terv kidolgozása mihamarabb megtörténjen. Az időben történő gyógymód megtalálása nem csak a tünetek enyhítését segíti elő, hanem a hosszú távú komplikációk kialakulásának esélyét is csökkenti.

Természetes gyógymódok is léteznek a reflux kezelésére?

A reflux kezelése természetes módokon is lehetséges, és sokan fordulnak ezekhez az alternatívákhoz, amikor a hagyományos gyógyszeres kezelés mellékhatásait szeretnék elkerülni vagy kiegészítő terápiaként alkalmazzák őket. Az efféle módszerek az életmódváltásra és bizonyos házi praktikákra épülnek, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és javítani az életminőséget.

Lényeges azonban hangsúlyozni, hogy bármilyen alternatív kezelés megkezdése előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

A gyömbér ismert gyulladáscsökkentő és emésztést segítő tulajdonságairól. Kis mennyiségben, tea formájában fogyasztva segíthet megakadályozni a gyomorban lévő irritációt és a gyomorsav túltermelődését.

Az aloe vera leve egy másik természetes gyógymód, amely gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, így a nyelőcső gyulladását enyhíti.

Mecsek Reflux elleniteakeverék 20x1g

Mecsek Reflux elleni teakeverék 20x1g

Mecsek Reflux elleni teakeverék a lándzsás útifű, a mórmályva virág, a szederlevél, az orbáncfű és a zabfű erejével. Tartósítószerek, aromák és adalékanyagok hozzáadása nélkül készült termék.

Ár: 965 Ft
Termék adatlap

Györgytea FehérAkácvirágos Teakeverék (Reflux tea) 50 g

Györgytea Fehér Akácvirágos Teakeverék (Reflux tea) 50 g

Természetes módszerekkel, elsősorban gyógynövényekkel – pl. fehér akácvirággal, fehér árvacsalánnal, cickafarkfűvel – segíthetjük a terápiát.

Ár: 2100 Ft
Termék adatlap